28.12.12

Till tired, he sleeps, and life's poor play is over.

Μέσα σε δύο μήνες η οικογένεια βρέθηκε και πάλι μαζί για έκεινον που απέμεινε. Η κηδεία μάλλον έιχε τη συνήθεια της πρώτης. Όλοι φαινόντουσαν πιο ήρεμοι, πιο σκεφτικοί.
Τέσσερα πρόσωπα εκεί (και 3 ζευγάρια μάτια γαλανά μάτια) μου θύμιζαν τον πέμπτο που ήταν μπροστά μας άχρωμος, σαν κοιμισμένος βαριά.


Σκεφτόμουν πως αυτά τα γαλανά του μάτια ακόμη και τον τελευταίο ήταν ανοιχτά, όσο και να κοιτούσαν χαμένα ήταν ήρεμα. Περίμεναν και ήθελαν να κλείσουν.

Είναι περίεργο για τους υπόλοιπους να πραγματοποιείται αυτή η ευχή, ακόμη και αργοπορημένα και ξαφνικά.

25.12.12

Well, I might not want you on my troubled times

Να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές?
Θα το ήθελα, αλλά για κάποιον λόγο δεν το νιώθω. Όχι πως δεν είμαι καλά, αλλά γυρίζοντας στην Αθήνα κάθε φορά μου δημιουργείται ένα περίεργο συναίσθημα, σαν να έχω αφήσει ανοιχτές υποθέσεις με τη πολη.

Μπορεί να είναι και έτσι. Απλά δεν ξέρω. Αν είναι κάτι να γίνει, θα γίνει, σωστά?
..Άλλωστε το να αρχίσεις πάλι να σκαλίζεις πράγματα που έχεις ξεχάσει είναι μάλλον ανόητο.



Καλή συνέχεια!

16.12.12

The wrecks of matter, and the crush of worlds.

Ασχημαίνει ο κόσμος ή απλά μου φάνηκε?

9.12.12

Great men are almost always bad men, even when they exercise influence and not authority.

Ένα ηθικό πρόβλημα που λίγο πολύ έχει (ελπίζω) προβληματίσει τον καθένα μας .

 Είναι συνετό ναακολουθείς μια τακτική του τύπου "οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος" ?


Δεν είναι λίγες οι φορές που το έχω συζητήσει αυτό, και πάντα έπαιρνα μια γνώμη σχετική με τον χαρακτήρα του συνομιλητή.


Ας πουμε πως τέτοιες τακτικές γίνονται πράξη και στη προσωπική, αλλά και στη δημόσια ζωή.

Ατομικά και προσωπικά, είναι καθαρά ζήτημα εκδίκησης .

Έχει όμως περισσότερο ενδιαφέρον να σκεφτόυμε τη δημόσια ζωή. Είναι πάντα επίκαιρο. Οι εξεγέρσεις ανά τον κόσμο, οι πορείες, τα επεισόδια.
Ας υποθέσουμε ότι ζεις σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς. Τα πάντα ελέγχονται και είναι διεφθαρμένα. Εκείνος που είναι στην εξουσία θα κάνει τα πάντα - και το ξέρεις - για να παραμένει σε αυτή.

Η λύση? Εξέγερση, επανάσταση ενάντια στο καθεστώς βίας.

Με όπλο? Την ίδια τη βία.


Βλέπεις ήδη το πρόβλημα? 

Καταδικάζεις τη βία και μια απόλυτη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια μέσα για να τις διώξεις.

Θα μου πεις, τι άλλο μπορείς να κάνεις? Και θα έχεις δίκιο. Είναι όμως λεπτή η γραμμή που χωρίζει τους υποταγμένους πολλούς με τους εκμεταλλευτές λίγους σε αυτές τις περιπτώσεις. Ξεκινώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση ξεχνάς την συμπεριφορά σου σε όλο αυτό. Πρέπει να είσαι έτοιμος να γίνεις το ίδιο κτήνος με αυτούς που κρίνεις. Και δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείς να υπερηφανεύσαι.

Και ένα τελευταίο πρόβλημα στην υπόθεση.
Τα καταφέρνεις. Είσαι πλέον σε έναν τόπο που έχει την ευκαιρία να δημιουργηθεί εκ νέου με άλλους όρους. Ποιόν βάζεις στην εξουσία αυτή τη φορα? Μάλλον κάποιον που βοήθησε στην νίκη, εκείνον που σε έσωσε (?) .

Είσαι σίγουρος όμως πως θα παραδώσει αυτή τη θέση εύκολα μετά?..

4.12.12

Λάθη .

Είναι εκείνες οι καταστάσεις που ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά συνεχίζεις να ελπίζεις ότι τα πράγματα θα φτιάξουν. Λογικό και ανθρώπινο, αλλά και επικίνδυνο. Το κλειδί είναι να ξέρεις πότε να αποχωρήσεις.


Για την ακρίβεια, σχεδόν σε όλες τις καταστάσεις ισχύει μια τακτική της δεύτερης ευκαιρίας. Αν κάτι χαλάσει, κάτι πάει στραβά, εάν ακόμη σε ενδιαφέρει, το ξαναπροσπαθείς. Μια τελευταία φορά, αλλά με λογική και σκέψη. Τη στιγμή που γίνονται λάθη στη συμπεριφορά μας, πρεπει να τα φυλάμε ως ιστορικό, αποφεύγοντάς τα την επόμενη φορά.


Θα μου πεις, άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Ναι, αλλά όταν βρισκόμαστε σε παρόμοιες καταστάσεις ξέρουμε ακριβώς τι κάναμε λάθος τη προηγούμενη, και δεν είναι δύσκολο να ελέγξουμε μια λανθάνουσα συμπεριφορά. Ψυχραιμία και καλή μνήμη χρειάζεται.


Συμπερασματικά λοιπόν, όταν καταλαβαίνουμε το λάθος, πρέπει αμέσως να το χρησιμοποιούμε υπέρ μας, και όχι να το ξεχνάμε για να το επαναλάβουμε αναπόφευκτα.

Ο καιρός σήμερα

Φυσάει μέρες στο νησί, αλλά απόψε ακούγονται πράγματα που πέφτουν, που σπάνε, και τέλος πάντων ένας κακός χαμός. Είναι λίγο περίεργο να ΄σαι μόνος και να ακούς τα πάντα μέσα από το σπίτι.


Από την άλλη, αν είχες κάποιον, γιατί να μην έβγαινες ?...
(βλ. θαλπωρή, προστασία, μπλα μπλα μπλα...)





Υ.Γ. Πέφτει και η τάση και αναμένεται άλλη μια διακοπή ρεύματος. Εν τω μεταξύ ή κάποιος έξω περπατάει πάνω σε φύλλα , ή βρέχει.